August 11, 2021

Elbilarnas marknadsandel i Sverige

Vid utgången av år 2010 i Sverige uppgick den totala elbilsflottan som var registrerad för körning i allmän trafik till totalt elva (11) bilar. Antalet registrerade laddhybrider var noll. Avrundat bestod alltså fordonsflottan av exakt 0,00 % laddningsbara fordon.

Sedan dess har tillväxten av laddningsbara elfordon varit helt brutal och det är ingen linjär tillväxt vi pratar om, utan en ganska exponentiell tillväxt.

Tio år senare, alltså vid utgången av 2020, var antalet registrerade laddningsbara elfordon i Sverige strax över 94 000. Under år 2020 hade laddningsbara fordon en marknadsandel på 31 %. Tre av tio bilar som såldes under 2020 var alltså laddningsbart.


Nyregistrerade laddningsbara fordon i Sverige.


Om vi tittar till hur fordonsflottan utvecklats senaste tio åren har vi gått från en andel på noll fordon år 2010 till vid utgången av 2020 på 3,60 %. Det kan tyckas lite, men mätt i tillväxt är fantastiska siffror och ser vi det som exponentiell utveckling kommer prognoserna med ett mål om en fordonsflotta där hälften är laddningsbart 2030 att hålla, mer än väl. Hur det blir med den saken återstår att se. Vi kan ändå konstatera att utvecklingen verkligen kommit igång.

Tittar vi på försäljningen under 2021 mellan januari och juli så ligger marknadsandelen för laddningsbart på 38 % och det är inte omöjligt att den kan nå 45 % när helåret är klart om ökningen fortsätter i minst samma takt som hittills, vilket inte alls är orimligt. Det skulle i så fall innebära att vi under 2022 har goda möjligheter att nå en marknadsandel på över 50 % laddningsbart.


Marknadsandel, laddningsbara fordon i Sverige.


Av alla laddningsbara bilar som såldes i Sverige under 2020 var ungefär en tredjedel BEV (endast eldrivna) och resten laddhybrider (PEV).

Prognoser från olika institut talar om att vi når nästan en 100 % marknadsandel för eldrivna personbilar år 2030 (inklusive laddhybrider) och därefter runt 2040 kommer 90 % eller mer av fordonsflottan för personbilar vara eldrivna (inklusive laddhybrider).

Senast 2030 räknar man med att andelen sålda laddhybrider kommer minska och helt ersättas av enbart elbilar.

No comments:

Post a Comment