August 16, 2021

AP7 Såfa

AP7 Såfa är statens årskullsförvaltningsalternativ i premiepensionen. I den här fonden hamnar alla premiepensioner där pensionstagaren inte själv gjort ett val. AP7 Såfa kan liknas vid en global aktiefond som dessutom använder hävstång. I skrivande stund är belåningen runt femton procent, men har tidigare varit så hög som 50 procent. Till detta så minskar automatiskt aktieandelen efter att man fyllt 56 år.

Debatten om premiepensionerna har ofta handlat om den så viktiga möjligheten för pensionstagarna att ha möjligheten att själva kunna välja vilka fonder som pengarna skall vara placerade i. Det smått ironiska i detta är den stora majoriteten av de som gjort egna val haft betydligt sämre utveckling än de som inte gjort några val alls. Jag är generellt för frihet och möjligheten för alla att själva kunna välja vilka investeringsval man skall kunna göra. Däremot tycker jag man kapitalt misslyckats med att informera de som faktiskt gör egna val om riskerna för en sämre avkastning. För att inte tala om alla skojare som man låtit aktivt sälja in sina egna fonder till premiepensionen.

Flera har säkert följt rättegången kring Allra vars fonder i praktiken tog ut en avgift på 40 procent (!). Skall vi ha kvar valmöjligheten att själva välja fonder i premiepensionen tycker jag vi åtminstone bör säkerställa två saker.

Förbjud aktiv införsäljning. Alla former av mäklare eller andra funktioner där man i dialog med en säljare har möjlighet att flytta sin premiepension bör avskaffas. Eller där det finns möjlighet för säljaren att få kunden att godkänna att de flyttar pengarna åt en. Enda stället att göra egna val skall vara via premiepensionens egen hemsida där var och en i lugn och ro själv gör sina val. Redan här skulle en stor del av oseriösa aktörer med höga avgifter rensas bort.

Avgiftstak på tillgängliga fonder och bra historik. Kraven har väl skärpts lite de senaste åren men man borde ganska hårt kunna sätta ett tak för hur hög avgiften får vara i en fond som kan erbjudas i premiepensionssystemet. Det bör även finnas ett krav på att fonden skall ha funnits på marknaden i minst tio år. Även om historik inte är en garanti för framtida avkastning så vet vi i alla fall att fonder som hållit sig kvar på marknaden i över tio år ändå har en betydligt högre sannolikhet att finnas kvar även om ytterligare tio år. De allra flesta fonderna läggs ner långt innan det gått tio år.

Tydlig information. Tyvärr är många väldigt dåligt insatta i hur fonder fungerar och förmodligen ännu sämre insatta i pensionsfrågor. När möjligheten att göra egna val i pensionssystemet framställs staten som ett dåligt alternativ och det självklara är att man skall ta tag i saken själv. Objektivt är faktiskt statens AP7 Såfa-alternativ väldigt mycket bättre än merparten av alla valbara fonder i premiepensionen. Det är dock inte så som det framställs.

Om de som skall göra egna val i premiepensionen alltid fick en tydlig informationssida presenterad varje gång man skulle göra egna val som upplyser som att 1) merparten av alla som gör egna val i premiepensionen får en sämre avkastning än de som inte gör egna val, 2) de allra flesta valbara fonder i ppm har en högre förvaltningsavgift än AP7 Såfa. AP7 Såfa har en årlig avgift på 0,08 % - nästan alla andra valbara fonder har en betydligt högre avgift.

AP7 Såfa de senaste tio åren haft en utveckling på cirka 450 %. En billig global indexfond har under samma period haft cirka 290 % avkastning. Hävstång och extremt låg avgift har här sannolikt spelat en stor roll.

Ovanstående åtgärder kommer så klart inte genomföras utan många pensionssparare kommer fortsätta ta saken i egna händer och med det få en lägre pension.

No comments:

Post a Comment