August 29, 2021

Aktivitetsbias

Om något inte blir som man tänkt sig eller om något negativt inträffar är lösningen alltid att agera? Aktivitetsbias är ett intressant fenomen både inom arbetslivet och inom investerande. Om vi bara gör tillräckligt med saker, eller är tillräckligt aktiva, så kommer resultaten automatiskt att bli bättre. Tyvärr är det inte så, särskilt inte inom investerande.

Många är gångerna som man kommit på sig själv med att helt enkelt vara för aktiv i sitt sparande. Om du inte är nöjd med utvecklingen i depån kan det kanske vara läge att ta en titt i transaktionslistan? En sådan övning kan ofta bli smärtsam för många. När vi var grottmänniskor var aktivitet en naturlig lösning på olika hot som uppstod. Blev vi attackerade låg flykt eller försvar nära till hands, en helt naturlig och ofta väl fungerande aktivitet. I ett mer modernt sammanhang är det inte sällan ett betydligt med destruktivt agerande, eftersom hoten idag inte fungerar på samma sätt – i synnerhet inom i komplexa sammanhang som till exempel sparande och investeringar.

När värdet i din depå sjunker upplever vi det gärna som ett hot mot vår ekonomi och vår framtida möjlighet att överleva. Då känns det rätt och skönt att agera, till exempel sälja allt för att undvika nedgång. Det är kanske en instinkt, men om vi istället tänker oss utvecklingen i förlängningen så är oddsen snarare att värdet på depån kommer vara högre om vi istället köper till de lägre kurserna. Trots att de flesta säkert innerst inne vet om detta, agerar vi på ett för oss negativt sätt ändå. Varför gör vi det och hur kan vi bryta det? Svaret här är förmodligen inte lätt och troligtvis också ganska individuellt från person till person.

Ifrågasätt alla beslut och val som innebär nya aktiviteter. Det första vi skall göra är att bli bättre på att ifrågasätta våra beslut innan vi genomför dem. Det kan man göra på olika sätt, men ett sätt kan vara att låta det gå lite tid från det att man fattat ett beslut till dess att man börjar utföra det. Ett köpbeslut som tas behöver kanske inte exekveras förrän tidigast nästa vecka? Då har du en ångervecka där det finns möjlighet att stoppa beslutet när den initiala slutsatsen (och känslorna) hunnit nyanseras. Under ångerveckan kommer det finnas utrymme till mer rationell analys där det med mindre känslor inblandat kommer gå att ifrågasätta sitt egna beslut utifrån helt andra vinklar.

Du kommer förmodligen landa i att merparten av all aktivitet inte har så stor påverkan på ditt resultat, troligtvis kommer du även inse att väldigt många av aktiviteterna du gjort tidigare inte haft så stor påverkan eller kanske till och med en negativ påverkan. Att göra färre saker som är mer genomtänkta och där det finns forskning och statistik som talar för ett bra resultat kommer i förlängningen ge dig en högre sannolikhet för att lyckas.

Ett ifrågasättande kan till exempel innehålla:

  • Är den beslutade aktiviteten i linje med dina långsiktiga mål?
  • Har någon annan agerat på det här sättet med lyckat resultat eller kan jag testa detta på något sätt utan att riskera lika mycket? Tänk lekhink?
  • Försäkra dig om att ditt beslut inte är ett resultat av flockbeteende. Bara för att någon annan gör något behöver det inte vara rätt för dig.
  • Försäkra dig om att du har rätt kunskap och erfarenhet, d v s arbetar du på rätt nivå?

Sänk risken. Om du har en lägre risk i ditt sparande kommer förmodligen också känslorna att vara på en mer hanterbar nivå vilket nästan automatiskt kommer göra det enklare att inte ta förhastade beslut när det blåser.

Sänk kraven. Acceptera marknadens utveckling och lägg ribban lägre, delvis sammanflätat med lägre risk. Om du ständigt måste agera på ett sätt där du skall vara bättre än marknaden totalt sett kommer varje nytt beslut troligtvis innebära någon form av startkostnad som du sannolikt inte kommer kunna ta igen om du inte heller ger nästa beslut tid att ge den avkastning som det var tänkt skulle ske från början.

No comments:

Post a Comment