August 29, 2021

Peak oil

Det har varit rätt tyst senaste åren runt peak oil. Alltså den där punkten när man skulle nå ett produktionsmax där det helt enkelt inte skulle kunna gå att utvinna mer olja än vad som efterfrågades vid en viss tidpunkt, därefter skulle utvinningen minska allt eftersom varje nytt år gått.

Som en total novis inom området, men lite intresserad, är det främst två saker som jag noterat i informationsflödet.

Nya sätt att utvinna olja. I olika sammanhang pratar man om konventionell och okonventionell olja. I det första fallet avses sådan olja som utvinns från marken med traditionella metoder. Alternativet är okonventionell olja som initialt handlade om att utvinna olja från mer otillgängliga platser, som t ex djuphavsolja där man borrar på havets botten flera kilometer under vattenytan. Alltså betydligt mer svårtillgänglig olja som dessutom förutsätter ett betydligt högre pris. Utöver den metodiken har det på senare tid tillkommit helt andra sätt att utvinna olja på land som till exempel oljesand, fracking. Dessutom har det tillkommit olika metoder och krav på att olja, i alla fall den vi använder för att tanka bilen, skall spädas ut med olika biomedel. Alla sådana åtgärder bidrar så klart till att upprätthålla möjligheten att producera olja. Därmed har peaken för den konventionella oljan inte blivit så dramatisk som många tidigare trodde.

Vi ser/vet nu att behovet kommer minska. Så även om vi hela tiden hittar nya sätt att få fram den olja som marknaden kräver så är ett kanske ännu tyngre argument att vi de senaste 5-10 åren blivit allt mer säkra på att behovet av olja faktiskt kommer att minska inom en nu faktiskt överskådlig tid. Om vi räknar med att elbilar kommer stå för 90 procent eller mer av den globala fordonsflottan redan om 20-30 år i en nu allt mer eskalerande utveckling kommer det så klart få rätt dramatiska effekter på behovet av olja hos konsumenterna. Det finns självklart många användningsområden för olja, men personbilarna som enskild grupp står för den absolut största gruppen, när behovet därifrån minskar kommer det också innebär att det kommer behövas dramatiskt mindre mängder olja i framtiden. Och inom ytterligare 20-60 år kommer högst sannolikt även många andra områden kunna klara sig väldigt bra utan olja.

Ur ett investeringsperspektiv så har oljeaktier blivit rätt ointressanta i debatten. Sedan hållbarhetstrenden i princip dominerar i debatten är oljeaktier inget som kommer att få någon större uppmärksamhet där heller. Och oavsett hur bolagen kommer utvecklas så är oljebolagen definitivt inte längre några framtidsbolag. Däremot håller de stora oljebolagen såsom Shell, BP, Equinor och Total med flera på att profilera om sig till att bli energibolag som på lite sikt skall bli helt fokuserade på hållbar energi. Hur detta kommer gå till och hur lönsamma de här bolagen kommer vara om 20-40 år återstår så klart att se, men självklart är det positivt att även dessa bolag har fått krav på sig att börja planera och agera i den här riktningen.

Tittar man på bevisade oljereserver skulle vi med dagens konsumtion ha olja i cirka 50 år till, men om vi räknar med att konsumtionen planar ut eller minskar de kommande åren samtidigt som vi självklart inte hittat alla reserver nu heller har vi förmodligen olja tillgängligt betydligt längre än femtio år, och när vi väl kommer dit kommer olja inte längre att vara en alls lika efterfrågad vara som idag (förhoppningsvis).

No comments:

Post a Comment