August 14, 2021

Substansrabatt versus premie

Den som följer investmentbolagen på börsen har säkert funderat mycket kring substansrabatter och premievärderingar av bolagen. Investmentbolag som handlas till substansrabatt har ett börsvärde som understiger investmentbolagets aktuella värde på tillgångarna. Tillgångarna är alltså vanligen de bolag som investmentbolaget för tillfället har i sin portfölj. Om investmentbolagets börsvärde är 80 kr samtidigt som tillgångarna är värderade till 100 kr har vi alltså en substansrabatt på 20 kr. Förenklat kan vi säga att ett sådant fall innebär att vi köper något som är värt 100 kr för 80 kr.

Omvänt gäller ifall investmentbolagets samlade tillgångar värderas till 80 kr samtidigt som det ägande investmentbolagets börsvärde är 100 kr. Då har vi istället en premie på 20 kr och vi betalar vi betalar förenklat 100 kr för något som är värt 80 kr.

Många hävdar med detta att man då enbart skall köpa investmentbolag när de handlas till substansrabatt och sälja dem när det finns en premie. Problemet med det här förenklade sättet att värdera investmentbolag är att det i verkligheten inte riktigt är så enkelt.

Svårt att fastställa faktiskt värde. Första invändningen till att stirra sig blind på värderingen är att det är problematiskt att fastställa det exakta värdet på bolagets innehav. Innehav som är börsnoterade är visserligen ganska enkla eftersom den här värderingen alltid är tillgänglig i realtid när börsen är öppen, men många bolag har en stor andel onoterade bolag och då är det betydligt svårare att bedöma det exakta värdet. Dessutom finns det olika sätt att värdera de här bolagen. Att investmentbolagen över tid dessutom tenderar att ändra sättet att värdera bolagen samtidigt som olika investmentbolag kan ha olika sätt att värdera dem på gör det inte enklare.

Vi vet inte när rabatt och premie ändras. En andra invändning är att många bolag alltid har handlats med premie eller rabatt. Ett investmentbolag som över tid alltid haft en premie på 20 procent kan ha ökat flera hundra procent i värde eftersom värdet på underliggande tillgångar värderats upp och bolaget har behållit samma premie. Omvänt så är inte heller en plötsligt förändra rabatt eller premie en indikation på sälj- eller köpläge eftersom ändringen kanske blir bestående.

Svårt att bedöma investmentbolagets kompetens. Det kan finnas massor av skäl till varför ett bolag handlas till rabatt eller premie, men en av faktorerna kan vara hur marknaden bedömer att investmentbolagets ledning är på att förvalta och utveckla bolagen. Här finns det självklart rätt stort utrymme för en rad olika tolkningar beroende på vem det är som gör tolkningen. Dessutom kan det ske hastiga förändringar i investeringsteamet som kan ge effekter i båda riktningarna.

Svårt att bedöma innehavens framtida värde. Slutligen är bedömningen av ett bolags framtida värde lika svårbedömt som hos vanliga bolag. Ett bolag som har en hög premie har kanske det eftersom marknaden anser att många av bolagets onoterade innehav har en underskattade tillväxtpotential. Och så vidare.

*

Slutsatsen är alltså att substansrabatt eller premievärdering kan säga något om ett investmentbolag, men att dra slutsatser kring hur ett investmentbolags framtida avkastning utifrån dess aktuella rabatt eller premie känns orimligt enkelt.

No comments:

Post a Comment