July 27, 2021

Kinnevik

Kinnevik är ett av börsens äldsta och största investmentbolag. Det som kanske utmärker Kinnevik mest är dess förmåga att förändra sina investeringar över tid. Från att ha varit fokuserade på några av Sveriges största industriföretag är det idag ett företag som har ett helt annat fokus. Kinnevik vill investera i företag som skapar värde kopplat till de megatrender som under lång tid är relevanta. Många är vi som minns hur Kinnevik, med Jan Stenbeck i spetsen, drog till sig uppmärksamhet med investeringar i den avreglerade tv-marknaden i Sverige på 90-talet liksom mobiltelefonins intåg i Sverige i slutet på 80-talet och början på 90-talet.

Jan Stenbeck, i New York.

Idag är Kinnevik ett investmentbolag där många av deras investeringar är fokuserade runt megatrenderna hållbarhet och digitalisering. Samtidigt har de kvar sin kassako Tele2.


BillerudKorsnäs i Kinneviks ägo innan fokus på digitalisering och hållbarhet.

Till ganska nyligen var ett av bolagets största innehav Zalando, som sålde kläder på nätet. Den här investeringen delades ut till aktieägarna. I skrivande stund (t o m 2021-Q2) har bolaget ett trettiotal investeringar, där i princip allt är tillväxtbolag. Både noterat och onoterat, förutom cirka 30 % av portföljen som utgöras av kassakon Tele2.

De flesta som bor i Sverige känner förmodligen till varumärkena Mathem (livsmedelsleveranser hem till dörren) och Budbee (leverans av varor hem till dörren).

Typer av tillgångar:
  • Noterade bolag
  • Noterade tillväxtbolag
  • Onoterade tillväxtbolag


Kinneviks portfölj.

Förutom Tele2 som är telekom är investeringarna ganska jämt fördelade mellan konsumenttjänster och hälsovård samt med några få procent av portföljen med inriktning mot finansiella tjänster samt emerging markets.

Portföljens värde uppgick vid halvårsskiftet 2021 till 76 miljarder SEK. Börsvärdet under juli uppgick till 105 miljarder SEK.

No comments:

Post a Comment