July 28, 2021

Fördela sparandet på olika mäklare och förvaltare

Det enklaste är förmodligen att ha allt sitt sparande hos en enda nätmäklare, gärna i kombination med så få fonder som möjligt – till exempel en enda indexfond för aktier och ytterligare en fond för räntor – sedan inget mer. Ibland dyker frågeställningen kring om detta är tillräckligt säkert eller om det finns anledning att sprida ut sitt sparande hos flera leverantörer, även om det är mer eller mindre exakt samma produkt man köper.

Risker:

  • Ingen åtkomst
  • Förskingring
  • Stängda fonder
  • Misstag

Det har vid ett fåtal tillfällen varit omöjligt att logga in hos olika nätmäklare, det handlar om korta stunder och extremt få tillfällen genom åren. Har man fonder är detta kanske in icke-risk eftersom det sällan är viktigt att kunna lägga en order på minuten. Teoretiskt sett skulle en nätmäklare kunna få långvariga problem med åtkomsten om de utsätts för en långvarig hackerattack – vilket inte har hänt i Sverige, än.

På förvaltarsidan är riskerna lite andra. Alla förvaltare står under finansinspektionens tillsyn och dina pengar är skyddade i ett förvaringsinstitut som inte är samma som förvaltaren. Risken för att pengarna skall försnillas eller försvinna i samband med konkurs är i det närmsta obefintlig.

Risken att fonderna blir stängda för handel under en längre period har hänt, senaste gången det uppmärksammandes var i samband med inledningen av coronakrisen när Spiltans Räntefond Sverige stängdes för handel under flera veckor. Det var förmodligen inte någon fara för att förlora sina pengar långsiktigt, men hela poängen med korträntefonder är att de skall fungera som ett bankkonto i praktiken – att du när som helst kan komma åt pengarna med någon dags fördröjning och alltid vara säker på att pengarna aldrig minskar i värde. Efter den händelsen kom synen på att jämföra räntefonder med bankkonton att förändras kraftigt.

Misstag skall inte underskattas, även om handeln på många sätt är automatiserad finns det alltid utrymme för misstag. Här kan vi även sortera in tur och skicklighet, särskilt när det kommer till aktiefonder. Två fonder som i princip investerar i samma sak till samma avgift kan på lyckas olika bra – kopplat både till tur-faktorn samt förvaltaren skicklighet. Genom att ha flera fonder som är inriktade på samma sak lägger man då istället sin avkastning någonstans mitt emellan.

Sammanfattat är det förmodligen inte egentlig risk att ha en nätmäklare för allt sitt sparande och endast ha en fond per område man investerar i, men lite säkerhet i form av att sprida ut sitt sparande på åtminstone två ställen är förmodligen inte en nackdel heller.

No comments:

Post a Comment