July 18, 2021

Investor

Anrika Investor har en lång historia bakom sig, genom flera generationer har bolaget överlevt sedan starten i början på 1900-talet. Liksom flera av våra äldsta investmentbolag kom det till på grund av att lagar stiftades som gjorde det omöjligt för banker att äga andra bolag. Wallenbergfamiljen grundande med det Investor 1916.

Investor har i nuläget ett börsvärde på nästan 640 miljarder kronor (2021) och är deras tillgångar är uppdelat i tre olika kategorier.

  • Noterade bolag
  • Onoterade bolag
  • Investeringar i fonder hos EQT

I början av 1900-talet när Investor grundades fanns investeringar ibland annat Atlas Copco och SEB, innehav som finns kvar i portföljen även idag.


Investor olika tillgångar.

De noterade innehaven står för majoriteten av Investors portfölj med en andel på 68 procent följt av helägda onoterade bolag på totalt 21 procent. Slutligen har de en betydande del investerat i fonder hos det riskkapitalbaserade investmentbolaget EQT som Investor varit med och grundat och tidigare ägt en stor del av.


Investors innehav, efter storlek.

Det enskilt största innehavet är Atlas Copco som varit med från början, bolaget tillhandahåller utrustning och tjänster till industrin. Sjunde största innehavet Epiroc är en tidigare avknoppning från Atlas Copco och har en liknande inriktning. Precis som i Klondike var det inte guldgrävarna utan de som sålde hackor och spadar som var de stora vinnarna, på samma sätt vill jag se på innehavet i Atlas Copco i allmänhet och i synnerhet Epiroc. Tillsammans utgör dessa innehav 22 procent av hela portföljen, alltså mer än en femtedel. I båda innehaven kontrollerar Investor ungefär 22 procent av rösterna.

Näst stört är Mölnlycke Healthcare som skapar lösningar och utrustning inom vård. Under 2020 fick ett redan välmående bolag ett enormt uppsving då efterfrågan på munskydd ökade brutalt i världen.

På fjärde plats hittar vi investeringarna i fonderna hos EQT som varit mycket framgångsrika sedan start. Därefter följer betydande innehav i nationalklenoder såsom ABB, AstraZeneca, SEB, Ericsson, Nasdaq, SOBI och Electrolux samt ytterligare ett tiotal innehav i både noterade och onoterade bolag.

No comments:

Post a Comment