July 21, 2021

Industrivärden

I slutet av andra världskriget 1944 grundades Industrivärden av Handelsbanken där man samlade de aktier man hade fått under krisåren på 20- och 30-talet. Sedan dess har investmentbolaget med sina innehav haft en fantastisk resa. Dessutom får man som aktieägare av Industrivärden ett aktivt ägarskap till mycket låg förvaltningsavgift. Dessutom har Industrivärden en extremt förmånlig belåning.

Industrivärden har, till skillnad från många andra investmentbolag, en idag helt renodlad portfölj med endast sju innehav där alla är noterade.

Typer av tillgångar:

  • Noterade innehav.

Industrivärdens innehav.

Portföljen har vid halvårsskiftet 2020 ett börsvärde på 140 miljarder kronor, vilket även motsvarar bolagets eget börsvärde vid samma tidpunkt. Största ägarna av Industrivärden är Lundbergföretagen som äger 18 procent och kontrollerar 24 procent av rösterna.

Även om Industrivärden endast består av just industribolag och inte har några onoterade tillgångar är det ändå ett väldigt starkt kort att ha i portföljen. Innehaven är väl diversifierade mellan olika branscher inom svensk industri och alla bolag är stabila, stora och lönsamma bolag inom det absoluta toppskiktet i svensk industri med väl etablerade globala verksamheter.

Industrivärden har på senare år även beslutat att renodla sin verksamhet och så att säga återgå till att ’fokusera på kärnverksamheten’. Något som tydliggjorts i och med senaste vd-bytet med Helena Stjernholm vid rodret sedan 2015.

Aktiebrev.

2019 firade bolaget 75-årsjubileum och gav i och med det ut en fin jubileumsbok där Industrivärdens historia genom de olika decennierna finns sammanfattad.

No comments:

Post a Comment