May 1, 2023

Du kan inte backtrada känslor

En tid tillbaka skrev jag ett inlägg om backtrading. Som en uppföljare till det tänkte jag lite mer preciserat utveckla den kanske viktigaste komponenten i detta. Dina egna känslor. Det är sannolikt det största misstaget man gör när man backtradar, även om det finns rätt många fällor utöver det som man kan gå i när det gäller backtrading.

Som rubriken antyder går det inte att backtrada dina känslor, när du sitter med facit behöver du inte ta hänsyn till känslor som sannolikt kommer spela dig rejäla spratt när det du idiotsäkert backtradat istället prövas i presens.

Så förutom vetskapen om att detta är något som gör att backtrading inte återspeglar verkligheten om du försöker dig på att få din backtrading att hända i verkligheten är det bästa du kan göra att försöka gå igenom din tidigare historik och strukturerat försöka minnas och dokumentera hur du uppfattade att dina känslor påverkade dina beslut.

Vad gjorde du rätt, vad gjorde du fel? Och vad kan du göra för att undvika dem i framtiden, eller åtminstone vad kan du göra för att hantera dem och minimera effekterna av dem i framtiden?

Genom en sådan övning där du helt fokuserar på att analysera dina känslor och vilket agerande som de inneburit genom din investeringskarriär hittills kommer du att kunna använda verktyget backtrading på ett betydligt mer effektivt sätt om du använder det för att simulera framtida möjliga upplägg.

Som många gånger tidigare konstaterats är det inte siffrorna när du investerar som är det svåra, utan dina känslor och mentala spratt som gör att du tolkar siffror felaktigt.

No comments:

Post a Comment