February 1, 2022

Vindkraft som energikälla

Det är stundtals fantastiskt att följa debatten om energiförsörjningen. Särskilt debatterna kring vindkraft och kärnkraft och hur olika bedömare kan ha så diametralt olika uppfattningar om samma sak. Alla tycks vara överens om att vindkraft inte kommer att fungera som enda energikälla, eftersom den är extremt väderberoende. Bortom det drar åsikterna iväg fullständigt.

Låt oss börja med vindkraftens påverkan på miljön. Samtidigt som någon kan hävda att vindkraft är helt fossilfritt kan den andra hävda raka motsatsen. Både verkar vara lika säkra i sina slutsatser och båda tycks referera till legitim forskning på området, trots det har vi forskning på hela skalan - alltifrån helt fossilfritt till inte alls fossilfritt.

På senare tid har det även tillkommit mycket fakta som få verkar ha tagit med i kalkylen.

Tillverkningen. Att vindkraft är 100 % fossilfri i det ögonblick som propellern överför vindens krafter till turbinen är nog de flesta överens om. Men för att komma till den funktionen krävs en massiv produktionsinsats. Bara att gjuta ett fundament till ett vindkraft kan kräva cement motsvarande flera hundra lastbilsflak. Cement är inte direkt en fossilfri produkt, lägg därtill alla transporter till ställen om ofta ligger långt ute i skogen och långt bort från ställen där man tillverkar cement.

Sedan har vi hela vindkraftverket, troligtvis massor av spännande metaller som både framställts och transporterats långa sträckor. Redan innan vindkraftverket kommer i drift har vi en enorm miljöpåverkan.

Underhållet. När vindkraftverket väl är i drift kommer det under sin livstid att kräva underhåll. Eftersom placeringen sällan är i centrala lägen krävs det omfattande transporter av underhållspersonal samt reservdelar och annan tung utrustning för att kunna utföra löpande service på anläggningarna. Troligtvis kan det inte heller uteslutas att en del underhåll kräver till exempel helikopter för att kunna utföras.


Så länge jag inte ser dem.


Skrotning. När ett vindkraftverk skall avvecklas är det sannolikt också en massiv insats som är extremt energikrävande. Nedmontering av delar som väger åtskilliga ton kräver tung utrustning och långa transporter till återvinningsställen som knappast är belägna i anslutning till anläggningen. Funderar även på hur mycket energi som krävs för att bryta loss ett betongfundament som är gjutet med cement från hundra lastbilsflak. Ett fundament som gjutits med cement från hundra lastbilar kommer sannolikt även att behöva lika många lastbilstransporter för att fraktas bort.

Livslängden. Stor energiåtgång av fossila bränslen för att bygga, underhålla och skrota vindkraftverk förutsätter självklart att anläggningarna har en lång livslängd. Tillverkarna pratar om livslängder på 20-25 år, men nu när verkligheten verkar komma ikapp verkar snarare 10-15 år vara en mer realistisk livslängd. Det försämrar så klart energikalkylen rejält.

Hittills har vi bara pratat om landbaserade vindkraftverk, att bygga, underhålla och skrota havsbaserade vindkraftverk lär knappast vara mindre komplicerat eller kräva mindre energi. Tvärtom. Likaså borde slitaget på havsbaserad vindkraft vara väsentligt större eftersom anläggningen bokstavligt talar står i saltvatten.

Energiavkastningen. För att ett kraftverk skall vara meningsfullt måste det leverera betydligt mer energi än vad som krävs för att skapa energin. Man brukar prata om ett förhållande på 1:5 eller 1:7 för att det skall vara effektivt, hållbart och lönsamt. I kalkylen för vindkraft verkar det i bästa fall handla om 1:1,5 eller 1:2. Detta kan jämföras med kärnkraft där förhållandet är mångdubbelt högre.

Bidrag. Till allt detta får vi inte glömma att vindkraften är kraftigt subventionerad, antingen direkt genom att den åtnjuter olika typer av stöd eller indirekt genom att andra alternativ är kopplade till olika typer av avgifter som vindkraften är befriad ifrån. Det här träsket av regler och undantag gör det oerhört svårt att ekonomiskt ställa olika alternativ mot varandra i rättvisa jämförelser.

Bygglov. Sedan har vi debatten om var vindkraften skall byggas, alla verkar vilja ha massor av vindkraft så länge den inte byggs i närheten av någonstans där man själv bor.


No comments:

Post a Comment