February 19, 2022

Förhandla om bolåneräntan

Hur förhandlar man på bästa (och enda) sätt sin boränta? Med fötterna. Sparekonomer eller andra självutnämnda experter gillar att tipsa om vikten av att förhandla sin boränta. Som komplement till det här tipset tänkte jag addera lite verklighet. Sanningen är att du som har en exemplariskt skött ekonomi med goda marginaler, buffert, betydande sparkapital, hög lön, säker anställning, låg belåningsgrad och (gud förbjude) en stor del av din ekonomi hos banken i övrigt - får helt enkelt inte någon egentlig fördel.

Möjligtvis kan du få lite extra rabatt om du till exempel är med i något fackförbund som har ett centralt upphandlat avtal med banken eller motsvarande.

Det som faktiskt hjälper är förhandling med fötterna. Inför en diskussion om bolåneräntan behöver du ha säkrat ett alternativ i någon annan bank. Därefter är det bara att hänvisa till det alternativet under mötet, vill de inte lägga sig på samma nivå eller under så kan du avsluta diskussionen. Alternativt acceptera den merkostnad som det innebär att ligga kvar i aktuell bank, om det är små summor det handlar om.

Bankerna visar med all önskvärd tydlighet att de inte har något intresse av att ge dig som långsiktig kund några som helst fördelar och då finns det inte heller någon anledning att vara lojal mot sin bank - eftersom banken inte är lojal mot dig.

Det som är bra idag är att det är väldigt enkelt att byta bank, i de flesta fall kan allting ske helt digital inklusive underskrifterna. Till och med underlag såsom amorteringsunderlag kan hanteras digitalt.

Sedan känns det här med förhandling i bolånesammanhang ganska förlegat, aktörer såsom Nordnet och Avanza tillsammans med sina samarbetspartner Stabelo med flera har istället färdigförhandlade alternativ som redan är konkurrenskraftiga om man uppfyller på förhand deklarerade krav. Man slipper helt enkelt en massa tjafs och bök med subjektiva bedömningar.

No comments:

Post a Comment