August 8, 2024

Det stora inlägget om kroppsfett


Nuläge, definition, BMI och fettprocent

Vi blir allt tjockare och tjockare. I Sverige är över hälften av alla överviktiga idag, snällt räknat. Definitionen på överviktig är när man har ett BMI över 25. BMI räknas ut genom att man dividerar vikten med längden i kvadratmeter.

Tyvärr är det värre än så, BMI tittar enbart på vikt vilket generellt ger en bra indikation på läget för större grupper. Det som BMI inte tar hänsyn till är hur vikten är fördelad, och det är här det blir problematiskt. Samtidigt som vi väger allt mer verkar också mängden muskelmassa som vi har på våra kroppar minska.

Andelen fett på kroppen i förhållande till fettfri massa verkar bli allt större. När man tar hänsyn till den faktiska procentnivån av kroppsfett som vi har på kroppen tyder flera studier på att så många om 70 % av befolkningen har för mycket fett på kroppen. Många som har ett BMI under 25 kan alltså anses vara överviktiga också eftersom skälet till att deras vikt ger ett BMI under 25 enbart beror på att de har för lite muskler på kroppen samtidigt som de har för mycket fett.

En normal fettnivå för män anses ligga mellan 10-20 %.

Statistiken tyder alltså på att sju av tio, eller fler än två av tre, har en fettnivå som är ohälsosam.

Vem är tjock?

Det pratas ofta om att fett är kopplat till socioekonomisk status. Det är sant att fler med lägre socioekonomisk status i samhället generellt har mer fett på kroppen än de med högre socioekonomisk status.

Ökningen av antalet som har mer fett på kroppen än de borde verkar vara liknande oavsett samhällsgrupp. Att fler blir tjockare i samhället är alltså inte kopplat till socioekonomisk status utan sker i alla grupper.

Andelen överviktiga ökar successivt allt eftersom åldern ökar. Vi blir alltså, generellt tyngre och tyngre, successivt under hela livet.

Vad beror ökningen på?

Vi har evolutionärt inte utvecklats särskilt mycket de senaste 100 åren.

Den enskilda faktorn som överskuggar allt är tillgången på skräpmat, (inklusive läsk) i alla möjliga och omöjliga kategorier.

Vi exponeras på alla sätt idag för olika typer av skräpmat.






No comments:

Post a Comment