June 30, 2024

Halvtid 2024 - aktiva portföljen

Den aktiva portföljen, som även den varit helt passiv första halvåret, stängde på 20,04 % vilket är bättre än index* som sammanvägt landade på 13,60 %.

Även om fonderna som ligger i portföljen är aktiva så har inga ändringar gjorts, utan allt har bara fått tuffa på sedan start. Insättningarna under månaderna har investerats i den de fonder som utvecklats sämst så att vikterna har kunnat behållas, därmed minskar behovet av årlig balansering eftersom insättningarna gör detta löpande under året.

Med tiden, förhoppningsvis, kommer insättningarna bli allt mindre i förhållande till värdet vilket gör att det i framtiden kan komma att krävas större ombalanseringar.

Att vara inaktiva och göra så lite verkar fortsatt vara en bra strategi. Detta är fjärde halvåret som jag följer upp och kan konstatera att de två senaste första halvåren varit bättre än index. En kort summering av de första halvåren ser ut enligt listan här nedan.

2021 blev 7,92 % mot index på 16,52 % (sämre)
2022 blev -17,32 % mot index på -12,40 % (sämre)
2023 blev 24,75 % mot index på 23,70 % (bättre)
2024 blev 20,04 % mot index på 13,60 % (bättre)

Eftersom insättningarna fortsatt är stora i förhållande till portföljen kommer de under ett antal år fortsatt har stor inverkan på värdeutvecklingen och det blir inte riktigt samma sak att räkna på CAGR från start som om inga insättningar gjorts.

Vi kan i alla fall konstatera att cirka 26 % av portföljens totala värde per 30 juni 2024 är avkastning och inte egna insättningar.

Småbolag vs Sverigeindex.

Av mina sex småbolagsfonder har fyra gått bättre än index första halvåret och två har gått ungefär lika bra. Bäst har Spiltans småbolagsfond gått med nästa dubbelt så bra utveckling som Sverigeindex.

Samtliga sverigefonder släpar dock fortfarande efter globalindex och det som väldigt starkt bidrar till att portföljen som helhet går bättre än index är Roburs globala teknikfond, som är upp drygt 30 procent senaste halvåret.

Nvidia som är största innehavet i fonden har bidragit starkt och avkastat nästan 150 % bara under det här halvåret. AI-hajpen fortsätter.


* Mitt sammanvägda index utgörs av 50 % Länsförsäkringar Sverige och 50 % Länsförsäkringar Global, justerat för avkastningsskatt under första halvåret. Eftersom portföljen har månadsvisa insättningar beräknas ett genomsnittsvärde av dessa och ingående värde vid årets start. Mellanskillnaden mellan faktiskt utgående värde och ingående värde blir resultatet. För index simuleras detta värde med motsvarande insättningar och justering av avkastningsskatt.

No comments:

Post a Comment