June 12, 2022

Lägre multiplar, lägre risk

Det ser ut som att första halvåret 2022 kommer att sluta på ganska mycket minus, faktiskt det sämsta året på länge. Allt fler, särskilt experter, pratar gärna om hur risken på börsen i och med detta ökat. Ingenting kunde knappast vara mer fel för den långsiktige, och som alla vet är börsen enbart för de långsiktiga. Tvärtom så minskar risken för varje enhet av lägre vinstmultiplar som bolagen värderas till. Lönsamma tillväxtbolag med bevisat fungerade affärsmodeller har fortfarande framtiden för sig lika mycket nu som de hade för ett halvår sedan. Men med skillnaden att du nu kan köpa dessa tillgångar till ett bättre pris.

Det innebär inte att risken är borta, men på samma sätt som man är långsiktig är man diversifierad och minskar med det risken för att sitta med aktier i bolag som inte håller måttet eller i värsta fall tvingas stänga ner verksamheten.

Att vi får lägre multiplar på förväntade vinster generellt när räntan stiger är i sig inget konstigt. När räntorna stiger så stiger också den riskfria räntan vilket gör att man till exempel kräver högre direktavkastning på sina aktieinvesteringar. För att direktavkastningen skall stiga, allt annat lika, måste aktiekursen och med det vinstmultipeln sjunka. Sannolikt kommer räntorna inte stiga för alltid utan de kommer stabiliseras och mycket troligt även falla tillbaka en hel del så småningom. När det sker i kombination med att tillväxtbolagen fortsätter öka sina vinster kommer det ge dubbel effekt på kursutvecklingen - och med det också ge dig som långsiktig investerare fin värdeutveckling på kapitalet.

I väntan på det är det alltså bara ombalansering och fortsatt investering av månadssparandet som gäller.

I det långa perspektivet spelar räntor, inflation och högre värderingar liten eller ingen roll. Bevis här. I ett kortsiktigt perspektiv kan självklart räntor spela roll för värderingarna, men ytterst är det framtidstron som spelar roll och i förlängningen resultatet.

Eftersom detta utvecklar sig väldigt olika från gång till gång och det är omöjligt att peka ut enskilda faktorer vid enskilda tillfällen, om man inte är expert vill säga (ironi), så är det som vanligt det bästa man kan göra att bara sitta still i sin väldesignade båt och låta vattnet lugna sig.

No comments:

Post a Comment