September 25, 2020

Aktier vs aktiefonder

Om man föredrar direktägande i aktier eller aktiefonder beror sig på vilken strategi man har. Min sparkarriär började med fonder och övergick sedan till direktägande av enskilda aktier. Därifrån har jag successivt gått över till enbart ägande av aktier via aktiefonder.

Anledningen till det är helt enkelt att jag kapitulerat inför det faktum att det helt enkelt inte är värt det. Stockpicking är och förblir för de allra flesta en dyrköpt hobby inklusive för mig själv. Fördelarna med att äga en stor blandning av aktier via olika aktiefonder skapar en fantastisk diversifiering som man som småsparare inte annars kommer i närheten av.

Det framförs ofta som ett argument att direktägande av aktier ger oss småsparare många fördelar. T ex att vi har helt andra möjligheter att gå in- och ur aktier i bolag närhelst vi känner för det. En fond som sitter på väsentliga belopp i förhållande till aktiens likviditet kan inte agera lika snabbt, dessutom omfattas en fond av tydliga investeringsregler som fondförvaltaren inte kan kringgå. Min uppfattning här är att det är precis tvärtom – att fondförvaltaren omfattas av tydliga regler som de inte kan avvika från ger, sett ur småspararens perspektiv, mycket bättre möjligheter till att långsiktigt lyckas med att nå en god avkastning.

Fondavgifter är en annan anledning att satsa på enskilda aktier. Mycket låga courtage hos nätmäklarna har gjort det billigt att köpa och sälja själv, även inräknat växlingsavgifter om du köper bolag noterade i andra valutor än svenska kronor. Här går många bort sig igen. Det finns gott om fonder med mycket låga avgifter, vidare så är det inte i första hand fondens avgift som är det intressanta utan vad den levererar. På lång sikt kommer så klart aktiva fonder att ha en högre risk för att underprestera sitt index, men det är inte det väsentliga.

Vad som är betydligt viktigare är att fonder sköts av professionella förvaltare kombinerat med tydliga regelverk. Ofta framförs att investeringar är ett område där vi som amatörer har goda möjligheter att slå proffsen. Det är i sak sant, men i verkligheten finns det många fallgropar som är lätt att bortse från när man sätter igång. Statistiskt vet vi också att även om det är teoretiskt möjligt för alla, är det ytterst få som lyckas över tid med detta. Ju tidigare man inser det, desto större chans att man lyckas väl med sina investeringar.

Framgångsrikt investerande i enskilda aktier kräver också över tid ett mycket större ansvar och engagemang inklusive bevakning och att läsa på. Det är i sig inte en garanti för att lyckas bättre. Eftersom vi pratar om investeringar på lång sikt, är det svårt att göra bedömningar kring hur de här möjligheterna ser ut tio år fram i tiden. Antalet andra åtaganden i livet tenderar att stiga med åldern, och det är inte säkert att den övergången stämmer överens med ett bra tillfälle att byta investeringsstrategi.

Risken att ta dumma investeringsbeslut ökar generellt i pressade situationer, ju mer pressat desto större risk. Ligger du investerad i enskilda aktier kan det bli betydligt större svängningar i innehaven än om du äger breda fonder. Det är i sig en risk jag gärna undviker, det är ett tungt skäl till att jag enbart äger aktier via fonder.

I samband med större nedgångar är det också en större risk att man blir sittande med svartepetter om man har enskilda aktier. Breda fonder tenderar att alltid röra sig åt samma håll som marknaden i stort.

No comments:

Post a Comment